
Schoolweging
De schoolweging van Erasmus Vlaardingen is 35,46 , met een spreiding van 6,33 . De schoolweging en spreiding zijn in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs door het CBS bepaald. Het CBS kijkt hierbij naar de thuissituatie van de leerlingen en drukt dit uit in een score. Hoe hoger de schoolweging, hoe complexer de leerlingenpopulatie en hoe lager de verwachte leerresultaten. Hoe hoger de spreiding, hoe groter de verschillen tussen de uitgangsposities van leerlingen. De inspectie rondt de scores lager dan 20 af naar 20 en de scores hoger dan 40 naar 40. De gemiddelde schoolweging voor alle scholen in Nederland is 29,77.
Fundamenteel niveau
Het fundamenteel niveau wordt door 86,7% van de leerlingen gehaald, iets onder het gemiddelde van vergelijkbare scholen (92,7%) maar boven de landelijke ondergrens van 85%. Dit reflecteert een solide basiskwaliteit ondanks de diversiteit in de leerlingenpopulatie.
Grafiek
Grafiek laden...
Streefniveau
Met 44,2% van de leerlingen dat het streefniveau behaalt, presteert IKC Erasmus net onder het gemiddelde van vergelijkbare scholen (46,9%). Toch overschrijdt de school ruimschoots de door de inspectie gehanteerde signaleringswaarde van 32,8%, wat passend is bij haar complexe populatie.
Grafiek
Grafiek laden...
Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?
De adviezen tonen een dubbele focus: 22,2% havo/vwo-advies tegenover 11,1% praktijkonderwijs. Vooral het aandeel praktijkonderwijsadviezen is significant hoger dan bij vergelijkbare scholen (1,01%). Tegelijkertijd valt 22,2% vmbo-k/-(g)t-advies op, wat past bij de stedelijke context van Vlaardingen.
Grafiek
Grafiek laden...
Eindtoets Resultaten
Grafiek
Grafiek laden...
Toetsscores 2023-2024
Toets | Erasmus Vlaardingen | Gemeente Amsterdam | Nederland |
---|
Groep 8 Toetsen 2023-2024
Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?
Op onze school werken we volgens het principe van ‘Handelingsgericht Werken’. Dit wil zeggen dat we in een cyclus werken van ‘kijken naar kinderen’, ‘analyseren’ en ‘begrijpen wat we zien’. Vervolgens maken we een groepsplan en blokplannen waarin de onderwijsbehoeften en de instructiebehoeften genoteerd worden. Dit groepsplan voeren we uit in de klas. Ondertussen nemen we weer waar, stellen we bij en proberen we zo goed mogelijk aan te sluiten bij de onderwijsbehoeften van elk kind. Onze school volgt aan de hand van een Leerlingvolgsysteem alle kinderen gedurende hun gehele schoolloopbaan. Aan de hand van op vaste tijdstippen af te nemen, gestandaardiseerde, landelijke IEP-toetsen stellen wij vast of een leerling, in de groepen 3 t/m 8, zich in voldoende mate de leerstof eigen heeft gemaakt. Ook kijken we hoe de ontwikkeling van de leerling zich verhoudt tot de rest van de groep en van de landelijke norm. Hiermee willen wij tijdig signaleren welke kinderen meer hulp nodig hebben dan andere kinderen. In de kleutergroepen observeren we de kinderen aan de hand van de observatielijsten van BOSOS en houden we hun ontwikkeling bij. Deze gestandaardiseerde toetsen worden afgenomen in januari/februari en mei/juni. De resultaten van alle toetsen en vragenlijsten worden besproken in de groepsbespreking tussen leerkracht en intern begeleider. In samenspraak worden eventuele maatregelen genomen. Met behulp van gerichte aandacht binnen de groep proberen wij eventuele stagnatie of achterstand te verhelpen. Uiteraard houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen van uw kind. Alle gegevens van de leerlingen bewaren wij in het digitale leerlingdossier. In het dossier komen naast de toetsresultaten ook verslagen van gesprekken, verslagen van evt. externe deskundigen en bijvoorbeeld rapporten van een vorige school die worden aangeleverd. Gegevens van externe organisaties komen altijd met toestemming van u in ons dossier en zullen ook altijd met u gedeeld worden door de externe organisatie. Een externe organisatie kan door ons nooit ingezet worden zonder uw toestemming.
Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?
Grafiek
Grafiek laden...
Met 27,8% bovenadviezen presteren oud-leerlingen beter dan landelijk gemiddeld (25,3%). Slechts 11,1% zit onder advies, wat duidt op zorgvuldige advisering. De school benadrukt in haar beleid maatwerk bij doorstroom, wat terug te zien is in deze cijfers.
Sociale ontwikkeling
We zien een maatschappij waar diversiteit en inclusie belangrijke thema’s zijn. Wij willen kinderen van jongs af aan leren open te staan voor verschillen en elkaar te waarderen en te respecteren. Dit vraagt van ons om een veilige omgeving te creëren waar we hier met elkaar invulling aan kunnen geven. ‘Bij ons ontdek je dat je samen verder komt. Door open te staan voor de ander en goed voor elkaar te zorgen, groeien we samen uit tot trotse, zelfbewuste wereldburgers’. LEES MINDER
Gehoord
Gezien
Betrokken
Wat is de werkwijze van IKC Erasmus voor sociale ontwikkeling?
IKC Erasmus start het schooljaar met de 'gouden weken', waarin de groepsvorming centraal staat. De groepsvorming kent fases zoals forming, storming, norming, performing en adjourning. Door deze fases te herkennen en te begeleiden, ontstaat een optimaal werkklimaat. Na de herfstvakantie wordt gekeken of extra interventies of trainingen nodig zijn, zoals Rots en Water.
Welke registratievormen gebruikt IKC Erasmus om sociale opbrengsten in kaart te brengen?
IKC Erasmus gebruikt 'Zien' om sociale opbrengsten in kaart te brengen.